Kako se pripravimo na poplave?

[21.09.2010]

Poplave so marsikoga presenetile in ujele nepripravljenega. Kako pa se nanje najbolje pripravimo in kaj je potrebno storiti, če je napovedana povodenj? O tem smo se pogovarjali z vodjo sektorja za operativne zadeve na Upravi za zaščito RS Darkom Butom.

“Prvo, kar lahko naredimo, je to, da si hišo zgradimo na območju, kjer se voda ne razliva,” je na pol v šali začel But. V vsakem primeru, je nadaljeval vodja operative, pa je nujno imeti pripravljenih nekaj stvari. “Pripraviti si je treba zalogo hrane, najbolje konzervirane, in zalogo pitne vode, najbolje ustekleničene. Ob zadnjih poplavah se je na primer tudi v Ljubljani izkazalo, da mnogi niso imeli nič od tega, pomoč pa tudi ne more priti do vseh takoj,” je opozoril But. “Pomembno je poslušati radio, v kolikor še ni prišlo do izpada električne energije. Tudi sicer pa priporočamo, da imajo ljudje radio z baterijami in baterijsko svetilko.” Pred poplavami pa je potrebno tudi zaščititi svoje premoženje. “Vozilo premaknemo na višje ležeče območje, v stanovanju pa vrednejše stvari odnesemo iz kleti ali pritličja v višje nadstropje, če je to le mogoče,” svetuje But.

“Ko pa že pride do poplav, je zagotovo najpomembnejše, da ljudje tesno sodelujejo z gasilci in reševalci ter da pokažejo veliko mero strpnosti in potrpežljivosti,” je še izpostavil vodja operativcev. Poplave namreč zajamejo veliko območje, je izpostavil, gasilcev in reševalcev pa nikoli ni toliko na razpolago, da bi lahko prišli do vseh prizadetih takoj. Pomembno je tudi obvestiti Center za obveščanje na 112, da ti dopolnjujejo svojo evidenco. “Zaradi popisovanja škode in izplačevanja odškodnin pa je seveda potrebno tudi fotografirati svojo poškodovano hišo oziroma stanovanje in premoženje,” je še dodal But. “Prav tako je dobro, da si zapišemo, do kod je segala voda. To ni pomembno le zaradi popisovanja škode, ampak tudi zaradi izdelovanja poplavnih kart, ki jih pripravljamo v sodelovanju z občinami in Agencijo RS za okolje.”

vir: 24.ur