Oglikov monoksid smrtno nevaren sovražnik, ki ga ne opazimo

[01.09.2012]

Pojavi se glavobol, vrtoglavica, bruhanje. Znaki, ki jih lahko pripišemo virozi, lahko pomenijo zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Največ smrtnih primerov pa je pri tistih, ki odklanjajo pregled kurilnih naprav in vzdrževanje, opozarja strokovnjak.

Kurilne naprave morajo biti pravilno vgrajene in priklopljene, treba pa jih je tudi redno pregledovati. Na ta način lahko preprečimo v veliko primerih tragične zastrupitve z ogljikovim monoksidom, je opozoril tehnični direktor Energetskega servisa Mihael Gruden.

Male naprave za zaznavo ogljikovega monoksida niso vedno zanesljive
Gruden je opozoril, da se ne smemo preveč zanašati na naprave za zaznavo ogljikovega monoksida, saj vedno obstaja možnost, da nehajo delovati. Dodal je, da ljudje zaradi neprimernega ravnanja s kurilnimi napravami sami ustvarijo situacije, v katerih pride do zastrupitev, največ smrtnih primerov pa je pri tistih, ki odklanjajo pregled kurilnih naprav in vzdrževanje.

Znaki: glavobol, vrtoglavica, bruhanje
Ogljikov monoksid je brez vonja in barve, zato ga ne zaznamo. Nastaja pri nepopolnem izgorevanju zaradi premajhnega dovoda zraka.

Znaki akutne zastrupitve z ogljikovim monoksidom, kot so glavobol, vrtoglavica in bruhanje, so neznačilni, zato jih lahko hitro zamenjamo z virozo ali čim drugim, je na zmoto, ki je lahko tudi usodna, opozorila Alenka Franko s kliničnega inštituta za medicino dela. Po njenih besedah se pri višjih koncentracijah pojavijo zmedenost, motnje koncentracije, vida in zavesti, kar lahko vodi v komo in tudi v smrt. Pri daljši izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu je možna tudi kronična zastrupitev, ki ima lahko trajne posledice.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren pa je povedal, da se reševalci in gasilci pri svojih intervencijah pogosto srečujejo z nevarnostjo zastrupitve z ogljikovim monoksidom, vse pogostejši pa so tudi primeri, ko posredujejo pri zastrupitvah drugih.