Ogljikov monoksid – tihi ubijalec

[27.11.2013]

SiOL je objavil odličen članek o ogljikovem monoksidu – tihem ubijalcu.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, zato je lahko smrtno nevaren. Lahko nastaja med zgorevanjem ogljika oz. snovi, kjer se pojavlja ogljik.

Zastrupitve se zgodijo večinoma v starejših objektih, kjer so vgrajene peči na plin s starejšo tehnologijo in kjer peč za gorenje črpa zrak iz prostora, v katerem se nahaja. V primeru, da ni zadostnega dovoda zraka oziroma kisika v prostor, nastane nepopolno gorenje in kot produkt nepravilnega zgorevanja nastaja plin ogljikov monoksid (CO). Ogljikov monoksid nastaja tudi pri nepravilnem zgorevanju preostalih kuriv (drva, peleti …) in pri izgorevanju peči na plin. Prav tako obstaja nevarnost v stavbah, kjer menjajo stavbno pohištvo (okna in vrata), ker nova okna tesnijo bolje in v prostore vstopa manj zraka. Zastrupitve se dogajajo tudi v novejših stavbah, kjer je večina primerov povezana z nepravilnim delovanjem kurilnih naprav, še opozarjajo na policiji.

Na zastrupitev s CO redko pomislimo, saj so znaki pogosto podobni znakom nekaterih bolezni, zlasti znakom viroze. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo. Na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju tako največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest.

Vir: Ogljikov monoksid – tihi ubijalec