ICE in postopki oživljanja

ICE – osebna pripravljenost

ICE (In Case of Emergency) je preprost in enostaven način osebne pripravljenosti na nesreče. V kritičnih okoliščinah je kontaktiranje prave osebe odločilnega pomena.

Telefonska številka ICE, ki jo shranimo v mobilni telefon, je namenjena reševalcem, da lahko v primeru nesreče hitro pokličejo vaše najbližje. Lahko vam reši življenje s pridobitvijo pomembnih zdravstvenih podatkov ali pomiri vaše najbližje.

Navodila za shranitev številke ICE

V imenik mobilnega telefona vpišite kot naslovnika oznako ICE in, če vam prostor to dopušča, tudi svoje razmerje z vpisano kontaktno osebo (npr. brat). K izbrani osebi nato pripišite telefonsko številko vključno s kodo za mednarodne klice +386. Če želite shraniti več kontaktnih oseb za nujne primere, jih shranite pod zaporedne oznake ICE1, ICE2, ICE3.

Več o tem si lahko preberete in ogledate na naslovu ICE.

Postopki oživljanja

Opisi oživljanja so znani že iz antičnih virov, predvsem v obliki vpihovanja življenja. Do leta 1960, ko je bila opisana zunanja masaža srca, je bilo uspešno oživljanje vezano predvsem na zastoj dihanja. Leta 1956 je bila opisana prekinitev smrtno nevarne motnje srčnega ritma, ki zaradi frekvence preko 300/min pomeni zaustavitev krvnega obtoka – prekatnefibrilacije. Poseg je bil opravljen z električnim tokom dovedenim preko elektrod položenih na prsno steno. Danes tak poseg imenujemo defibrilacija.

Temeljni postopki oživljanja